Arki,  Hyvinvointi

5 vinkkiä yksinkertaisempaan arkeen

Olen ennenkin jakanut teille Inarin pääkirjastosta, poistettujen aikakauslehtien pinosta löytämiäni viisauksia. Hyvä terveys -lehden numerossa 4/2017 oli jotain, mikä inspiroi minua. Toimittaja Emma Suominen oli tehnyt jutun sisustussuunnittelija Helena Karihtala-Kosken arjesta otsikolla ”Yksinkertainen elämä tekee onnelliseksi”.

Kun Karihtala-Koski kertoo pyrkivänsä tietoisesti yksinkertaiseen arkeen, tunnistan tavoitteen. Hän viihtyy kotona, ei surffaile somessa ja huomaa arjen onnen hetket. Jutun ingressi kiteyttää kaiken:

”Sisustussuunnittelija Helena Karihtala-Koski, 48, tasapainottaa äidin, puolison ja yrittäjän roolit karsimalla turhat rönsyt arjestaan. Pienet asiat tekevät iloiseksi.” (Emma Suominen, Hyvä terveys, 4/2017)

Sekä burnout-kokemus että äitiys ovat opettaneet minulle karsimista. Karsimisen jalo taito tekee arjesta tasapainoisempaa ja vähemmän kuormittavaa. Karsimalla turhia ärsykkeitä, muka tärkeää tekemistä, säätämistä ja itselle asetettuja vaatimuksia aikaa ja voimavaroja säästyy niihin kaikista tärkeimpiin asioihin.

Askeleita yksinkertaisempaan arkeen voi ottaa vaikka näin.

1. Vastaa viesteihin huomenna. Jos WhatsAppini piippaa, kurkkaan useimmiten vasta pienellä viiveellä, mitä asia koskee. Toisin sanoen vasta sitten, kun on sopiva hetki. Jos asia ei ole akuutti, pyrin reagoimaan viestiin vasta, kun pystyn keskittymään kaikessa rauhassa vastaamiseen.

Usein hoidankin sosiaalisia suhteitani puhelimellani vasta illalla, kun Nukkumatti on jo käynyt. Jos olen illalla liian väsynyt, niin palaan viesteihin vasta seuraavana päivänä.

Miksi? Kuormitun, jos yritän keskittyä moneen ihmiseen ja asiaan yhtä aikaa. Vaikka viestin lähettäjä ei ole paikan päällä, niin silti hän on mielessäni läsnä. Ja keskittyessäni luuriini en ole läsnä hänelle, kenen seurassa olen.

Minulle tulee kurja olo, jos yritän samaan aikaan rakentaa tosi hienoa Lego-tornia ja naputtaa tosi nopeasti viestin. Siksi vältän tekemästä niin.

Kaikille osapuolille on parempi, ettet vastaa viestiin salamana vain siksi, että mielesi uskottelee, että tämä täytyy hoitaa heti, vaikka todellisuudessa kiireellisyysaste olisi nolla. Ethän itsekään haluaisi saada viestejä, jotka joku on lähettänyt sinulle vain siksi, että viesteihin pitää muka vastata heti. Haluat saada viestejä, jotka joku on aidosti halunnut lähettää juuri sinulle, juuri silloin.

2. Varaa tietoisesti aikaa tössöttämiseen. Ei minkään ihmeellisen tekeminen, kotona tössöttäminen, tarkoittaa sitä, että kalenterissa ei lue sen päivän kohdalla yhtään mitään. Tunnistatko oman tössöttämisen tarpeesi?

Jos menoa ja meininkiä lipsahtaa vahingossa liikaa, niin ehkä auttaa, jos kalenteriin piirtää valmiiksi vaikka ison sydämen tössöttämisen merkiksi. Kalenterissa nimittäin on joka ilta ja viikonloppu jotain sovittua ohjelmaa niin kauan kuin kalenterin omistaja sopii joka iltaan ja viikonloppuun ohjelmaa.

Tössöttämispäivänä häärätään hissukseen, mitä huvittaa. Tai ollaan hääräämättä eli rötvätään.

3. Tee nopeita päätöksiä ja jousta ideologiasta. Kuormittuneena päätöksenteko vaikeutuu, ja vatkaaminen ja vatuloiminen vievät energiaa vielä lisää. Minulle yksinkertainen ja pelkistetty arki tarkoittaa sitä, että joskus pistän haisemaan ja teen tietoisesti sukkelan, stressittömän päätöksen. Sitten asia on hoidettu, vaikka päätös ei olisi kaikilla muilla mittareilla mitattuna paras mahdollinen.

Vaikka ostaisi 99 prosenttia lastenvaatteista käytettyinä, niin ideologiasta kannattaa joustaa silloin, kun joustaminen helpottaa sen hetkistä elämää. Kun juuri silloin ei ole voimia eikä aikaa säätämiseen.

Jos kurahousuja tarvitaan nyt, ja sellaiset on saatavissa lähimmästä kaupasta ilman nettikirppisten av- ja yv-välivaiheita, noutoja tai postituksia, niin silloin voi olla kaikista viisainta yksinkertaisesti käydä ostamassa kurikset, ellei ostos vie konkurssiin.

4. Anna somen soljua. Ennen vanhaan jäimme henkiin, vaikka joku jakso Kauniita ja rohkeita jäikin näkemättä. Nykyään kuvittelemme, että jäämme jostain paitsi, jos emme tunnontarkasti näe jokaisen jokaista somepäivitystä.

Mistä oikeasti jäämme paitsi, on yhteinen iltapala aviopuolisomme kanssa, rentouttava hetki kirjan ääressä tai silmien kiinni pitäminen sohvalla.

Ah niin klassikko sananparsi tulesta, rengistä ja isännästä pätee someen ja puhelimeen. Jos kännykkä ottaa vallan, kehoon ja mieleen tulee helposti levoton tunne, jos ei tiedä, mitä luurissa on tapahtunut edellisen kurkkaamisen jälkeen. Mutta myös puhelimen kurkistelusta tulee levoton olo.

Miltä kuulostaisi keskittynyt somevartti kerran päivässä sen sijaan, että muun tekemisen lomassa kurkistelee somea 60 kertaa päivässä 15 sekuntia kerrallaan? On vain niin paljon helpompaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Oli asia mikä hyvänsä.

5. Ei se ole niin justhiinsa. Lappilaiset ovat oikeassa, sillä lopulta harva asia on tehtävä prikulleen ja palokuntavauhtia. On kesäkuu, ja meillä on vielä talviverhot ikkunassa. Mutta sitä ei tiedä kukaan muu kuin minä, ja minua se ei häiritse.

Kun tarkastelee arkeaan armollisesti, voi huomata, millä muka tärkeillä tekemisillä kuormittaa itseään ja aistejaan ihan turhaan. Sen jälkeen niitä voi alkaa halutessaan pikkuhiljaa karsia. Olen huomannut, että blogin avaamisen jälkeen olen alkanut kurkistella somea useammin kuin ennen. Mutta koska tiedostan kurkistelun, voin vähentää sitä.

Iloitse siitä, kun uskalsit tai onnistuit jonkin pikkuriikkisen rönsyn katkaisemisessa edes sen yhden kerran. Toinen kerta on jo paljon helpompi.

Tunnistatko arjessasi tarvetta karsimiseen? Jos toiveissasi on yksinkertaisempi ja pelkistetympi arki, mistä voisit karsia ensimmäisenä?

4 Comments

 • Mari

  Sain taas paljon hyviä eväitä kohti paluuta opintovapaalta takaisin työelämään. Olen koonnut itselleni jo useamman vinkin arjen karsimiseen ja turhan riittämättömyyden tunteen hallitsemiseen.
  1.) 80 % on riittävän hyvä.
  2.) Aina ei tarvitse keksiä uutta. Sen sijaan, että käytän jatkuvasti aikaa uuden idean etsimiseen, voin hyvillä mielin käyttää jotain vanhaa, jonka olen jo kerran kokeillut ja hyväksi havainnut.
  3. Riittää, että olen yhteen asiaan hyvin tyytyväinen päivän aikana. Onnistuin siinä, huomenna on jonkin toisen asian vuoro.

  • Marja-Terttu

   Kiitos superpaljon kommentistasi! 🙂 Työelämään palaaminen onnistuu sinulla varmasti hyvin, sopivan rennolla ja armollisella otteella. Olet selvästi prosessoinut asiaa paljon ja tiedät, millaista arkea haluat elää. Hyvä sinä!

  • Marja-Terttu

   Kiitos paljon vierailustasi ja kommentistasi! <3

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *