Hyvinvointi

Äidin kengissä liika kiltteys karisee

Näyttävät ihan lapsen kengiltä, mutta kyllä ne omat ovat.

Vertauskuvallisesti näillä kengillä on nyt taaplattu 38 vuotta. Viimeisten parin vuoden aikana kenkäni ovat alkaneet tuntua yhä enemmän ja enemmän omilta. Luulen, että minusta on tullut enemmän minä siksi, että äitiys on opettanut asettamaan terveitä rajoja suhteessa muihin ihmisiin.

Kyse on biologiasta. Kiltin tytön syndroomat alkavat karista, kun elämäsi tärkein tehtävä on pitää huolta pienestä ihmisestä. Kuka tuota pikkuista puolustaa, jos et sinä? Ja koska sinä olet hänelle kaikki, sinun on pakko oppia puolustamaan itseäsi, jotta voit puolustaa häntä.

Kun nyytti syntyy, sinulla todellakin on oikeus tuoreena äitinä määrittää, milloin olet valmis ottamaan vieraita vastaan. Ja sitten kun olet, sinä asetat vieraille rajat: vaikka itse presidentti tulisi katsomaan vauvaanne, hänet saa (ja pitää) käskeä suoraan eteisestä käsipesulle.

Kun turha (ja tuhoavakin) kiltteys ei ole tiellä, mikään auktoriteetti ei ole sinua viisaampi lapsesi asioissa. Eikä yksikään ihminen niin pyhä, että saisi nakertaa liikaa voimavarojasi, koska tarvitset energiaasi kaikista tärkeimpään.

Rajojen asettamista voi harjoitella tietoisesti. Jokaisella ihmisellä on lupa tehdä niin. Myös sinulla!

Eipä silti, että omien kenkien kunnioittaminen, ja niihin luottaminen olisi läheskään aina helppoa. Minulle tulee hetkiä, kun mietin, rohkenenko sanoa keskustelussa mielipiteeni vai myötäilenkö vain tai pitäisikö kuitenkin kiltteydestä sanoa johonkin kyllä, vaikka sisäinen viisaus tietää ”ei”.

Mutta harjoittelen. Kengilläni on lupa ottaa askeleita myös taaksepäin.

Mikä on auttanut sinua terveiden rajojen asettamisessa?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *