Yrittäjyys

Miksi käppyräkammo kannattaa kesyttää?

Tapaamiseni yritysneuvonnassa puolitoista viikkoa sitten oli yhteen sanaan kiteytettynä huippu. Sellaisen hetken toivoisin jokaiselle yrittäjyyttä suunnittelevalle. Hetken, jossa tulee kannustavassa ilmapiirissä kuulluksi ja nähdyksi ajatuksineen, ideoineen, vahvuuksineen ja myös epävarmuuksineen.

Muistan, miten kammottavalta ajatukselta liiketoimintasuunnitelman numero-osuuden tekeminen tuntui silloin, kun olin ryhtymässä ensimmäistä kertaa yrittäjäksi. Ensireaktioni oli nyt samankaltainen.

Excelit ja numerot aktivoivat niin kutsutun käppyräkammoni, joka kattaa kaikenlaiset taulukot ja vastaavanlaiset numeroviritelmät.

Apua! Miten ihmeessä osaan arvioida, paljonko myynti olisi kuukaudessa? Varsinkin, kun työaikani on tällä kertaa erittäin paljon rajallisempi kuin aikaisemmin yrittäjänä työskennellessäni.

Mietin myös, tuleeko liiketoimintasuunnitelman toteuttamisesta vain stressiä ja painetta. Mitä, jos en vain tee sitä?

Mutta kuten edellisessä kirjoituksessani totesin, tällä kierroksella asiat ovat toisin. Burnoutista viisastuneena, ja ennen kaikkea siksi, että nykyään olen äiti, aion nyt käyttää työn tekemiseen murto-osan siitä ajasta kuin aikoinaan. Ja juuri siksi liiketoimintasuunnitelman tekeminen on tärkeämpää kuin koskaan. Minulla täytyy olla suunnitelma, miten käytän työaikani tuottavasti.

En halua tehdä liikaa töitä. Jotta minun ei tarvitse tehdä liikaa töitä, minun täytyy laskuttaa töistäni sen verran, ettei minun tarvitse tehdä liikaa töitä. Yllätys, yllätys myös aurinkokellokorttilaiset tarvitsevat rahaa.

Aurinkokellokorttilaisuus kuulostaa leppoisalta, ja leppoisaa sen kuuluukin olla tekemisen tasolla. Mutta jotta aurinkokellokorttilaisuus voi toteutua, siihen tarvitaan myös järkeä ja laskukonetta.

Sitä paitsi siinä voi piillä taloudellinen riski, kun tekee työkseen sitä, mitä rakastaa. Työn tekeminen voi tuntua niin hauskalta, että yrittäjyys luiskahtaa kannattamattomuuden ansaan: Nooh, otan tuon keikan vastaan, koska se kuulostaa niin kivalta, vaikka siitä maksetaankin vähän.

Käppyräkammo kannattaa kesyttää siitäkin syystä, että se auttaa näkemään, millaisia uskomuksia yrittäjäksi ryhtyvällä on omasta ammattitaidostaan ja ylipäänsä rahasta.

Minkälaisen arvon annat ammattitaidollesi? Ajallesi? Uskotko itseesi ja osaamiseesi?

Ja kun numerot on kertaalleen pyöritellyt päässään läpi, on palkkioista myös helpompi neuvotella. Silloin tietää, minkä verran haluaa laskuttaa ja miksi, ja missä kulkee kipukynnys.

Uskon, että liiketoimintasuunnitelman tekeminen saattaa jopa auttaa blogissani paljon käsiteltyyn perfektionismiin. Kun olen miettinyt, paljonko tuntihintani on ja paljonko työstäni laskutan, minun on helpompi laittaa itseni kuriin sillä hetkellä, kun loputtoman hinkkaamisen tarve iskee. Kannattamattomia tunteja ei kannata tehdä.

Sitä paitsi liiketoimintasuunnitelma on suunnitelma siinä, missä muutkin suunnitelmat. Realismi pitää kyllä huolen siitä, että suunnitelmat toteutuvat juuri sen verran kuin niiden kuuluukin toteutua. Joten ei stressiä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *