Hyvinvointi,  Yrittäjyys

Mörköjä, keloja ja mindsetiä

Minulla on kirjaston ikuisuuslainassa (ei siis kaupallinen yhteistyö) Marika Rothin Menestyjän Bisnespakki ‒ Naisyrittäjän työkirja (Tammi, 2018). Tällä hetkellä siinä puhuttelee eniten mindset-käsite: yrittäjän ajattelutapa kulkee käsi kädessä hänen yrityksensä kanssa.

Ajatukset kun tuppaavat vaikuttamaan niin tunnetiloihin kuin toimintaankin.

”Mitä paremmin hallitsemme omaa ajatteluamme ja ymmärrämme sen merkityksen arjessamme, sitä paremmin voimme ja sitä tehokkaammin johdamme yritystoimintaamme.” (Marika Roth: Menestyjän Bisnespakki ‒ Naisyrittäjän työkirja, Tammi, 2018)

Ihan yhtä lailla sama ajatus pätee työsuhteessa työskentelevään ja muuhunkin kuin työelämään. Ajattelutavallamme on valtavasti vaikutusta hyvinvointiimme ja voimavarojemme määrään.

Raskaita ajatuskeloja on raskasta kantaa. Keveämpiä keloja on keveämpi kantaa. Meillä kaikilla on varmasti molempia, ja saakin olla. Mutta uskon, että kelojaan on mahdollista myös pikkuhiljaa kehittää, jos niin haluaa.

Olen blogiteksteissäni kirjoittanut itselleni näkyviksi omia kelojani ja sitä, mihin suuntaan haluan niitä viedä aurinkokellokorttilaisuutta eli omannäköistäni yrittäjyyttä silmällä pitäen.

Marika Roth kirjoittaa kirjassaan myös näin:

”Ajattelutapamme määrittelee sen, mitä pidämme mahdollisena, kuinka kohtaamme vastoinkäymiset, miten reagoimme epämukavuusalueella ja miten kehitymme.”

Niinpä! Haluan ensinnäkin uskoa aurinkokellokorttilaisuuden olevan mahdollista! Että voin olla onnellinen ja tasapainoinen äiti, joka tekee työtä, josta nauttii (sitten, kun työn on aika astua mukaan kuvioon).

Haluan kehittyä ihmiseksi, joka uskaltaa olla yrittäjä-äiti omalla tavallaan ja, joka kokee elävänsä mukavaa, onnellista arkea eikä hirvittävän kamalia ruuhkavuosia.

Jonka elämä on lähtökohtaisesti perushyvää maanantaista maanantaihin eikä pelkästään perjantain odotusta, jolloin pullahdetaan ulos työviikon suorittamisputkesta.

Olen tosi onnellinen, että olen uskaltanut tutustua ja tonkia uskomuksiani ja ajattelutapojani myös siksi, että aurinkokellokorttilaisuuteen kuuluu ajatus työajan minimoimisesta ja saako tätä sanoa ääneen, tulojen maksimoimisesta. (Suhde rahaan, siinäpä mielenkiintoinen kela tongittavaksi. Yrittäjän uskomukset rahasta ja siitä, saako rahaa ylipäänsä haluta, vaikuttavat varmasti rahankäyttötapojen lisäksi myös siihen, miten yrittäjä hinnoittelee työnsä. Myös Marika kirjoittaa kirjassaan rahauskomuksista ja rahamuistoista.)

Ihminen saa yksinkertaisesti enemmän aikaiseksi, jos oikeasti keskittyy siihen, mitä on tekemässä sen sijaan, että samaan aikaan vatkaa, veivaa ja vatuloi päässään mitä kummallisimpia kuvioita ja kauhukuvia.

Toivon, että kallista työaikaani ei menisi sitten niin paljoa hukkaan käydessäni dialogeja mieleni mörköjen kanssa, kun olen alkanut varovasti kesyttää niitä jo nyt: olen alkanut harjoitella uskomaan itseeni ja kykyihini, siedättänyt itseäni virheiden tekemiseen ja pyrkinyt riittävän hyvään lopputulokseen täydellisen sijaan.

Haluan käyttää aikaani mieluummin vaikka virheiden tekemiseen kuin sen pelkäämiseen, että teen virheitä. Sentään teen jotain ja virheiden tekemisen lomassa jotain oikeinkin.

Kun tunnistaa ja prosessoi möykkyjä mielestään, on pää kevyempi kantaa. Ja mitä vähemmän energiaa kuluu kuormittaviin keloihin, sitä enemmän virtaa jää olennaisiin juttuihin ‒ ja uusien, voimaannuttavien kelojen löytämiseen ja pyörittämiseen. Hissukseen, askel kerrallaan.

Menestyminen yrittäjänä on todennäköisempää, kun uskoo menestyvänsä. Ja äitinä oleminen helpompaa, kun luottaa olevansa hyvä äiti.

En suinkaan kuvittele, että tulen kaikkien kelojeni kanssa valmiiksi ennen yrittäjäksi ryhtymistä tai koskaan! Mutta toivon, että päivitetty mindset olisi edes pikkuisen kevyempi ja toisi sitä kautta myös tehokkuutta sitten, kun on aika avata Toimiston ovet.

Millaisia kuormittavia keloja sinä tunnistat? Entä millainen mindset tuo sinulle voimaa?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *